Problemen rondom overspel en jaloezie kunnen voorkomen in zowel relatietherapie als individuele therapie. Zeker voor relatietherapeuten zijn dit lastige problemen, omdat de emoties vaak hoog op kunnen lopen. Wil je als relatietherapeut kordaat op kunnen treden, dan heb je de juiste tools en technieken nodig. Algemene relatietherapeutische methoden, zoals IBCT en EFT, geven deze maar deels. Voor een zo effectief mogelijke aanpak is er meer nodig. Daarover gaat deze masterclass..
In deze Masterclass van 2 dagen krijg je inzicht in de vraagstukken en problemen waar partners tegenaan lopen als een of beide overspel heeft gepleegd of als er relatieproblemen zijn door jaloezie.
Op dag 1 verdiep je je in de 3 fasen van begeleiding die je kan inzetten als stellen kampen met problemen door overspel dat net is uitgekomen. Je helpt ze zichzelf en de relatie te herstellen (als dat mogelijk is) en werkt met het stel of de individuele client aan zingeving en post-traumatische groei.
Op dag 2 verdiep je je in de problemen die in een relatie kunnen ontstaan als er sprake is van jaloezie. Problemen rondom jaloezie kunnen voortkomen uit overspel, maar ook uit het onvermogen om met onzekerheden in de relatie om te gaan en uit verschillen tussen partners inzake hun standaarden over hoe om te gaan met mensen van de sekse waar ze op vallen. Onbedoeld houden partners vaak de jaloezie in stand, en je leert hoe je stellen kan helpen breken met dit patroon. Ook is er aandacht voor emotieregulatietechnieken, voor zowel de jaloerse persoon als diens partner, die helpen jaloezie en angsten in goede banen te leiden.
Tussen dag 1 en 2 bekijk je een webinar over zogenoemde consensual non-monogamous relationships (CNM), oftewel open relaties. De wens voor een CNM komt nogal eens voort uit overspel en ook in een CNM kunnen partners jaloezie ervaren. Kennis over CNM en de begeleiding bij de problemen die hiermee samenhangen vormt dus ook onderdeel van deze Masterclass. De rode draad in deze Masterclass vormen dus de vraagstukken en problemen die partners kunnen ervaren rondom de (mate van) monogamie in hun relatie.Â
De Masterclass rond je af met een eindopdracht die helpt om de inzichten uit deze Masterclass te integreren.
Het theoretisch perspectief achter de dag is gebaseerd op het gedachtengoed van derde generatie cognitieve gedragstherapieën, zoals Acceptance and commitment therapy (ACT) en Integrative behavioral couple therapy (IBCT). De dag volgt de lijn van het boek ‘Overspel en jaloezie: richtlijnen voor behandeling’ (zie onderaan deze pagina) en geeft hier een toelichting en verdieping op. De Masterclass zit bomvol concrete handvatten en tips waarmee je meteen met stellen of individuele cliënten aan de slag kunt. Â
Na afloop van de Masterclass kan je:Â
Deze Masterclass wordt gegeven door Pieternel Dijkstra en/of Aerjen Tamminga. Zij schreven samen het boek ‘IBCT-relatietherapie’ en het boek ‘Overspel en jaloezie: richtlijnen voor behandeling’. Pieternel is sociaal psycholoog, trainer, relatietherapeut en auteur. Aerjen is psycholoog, trainer, relatietherapeut, inhoudelijk directeur van Psyned en voorzitter van de sectie Gezins-en relatietherapie van de VGCT.
De basis van de Masterclass wordt gevormd door het boek ‘Overspel en jaloezie: richtlijnen voor behandeling’. Het is dus handig als je dat boek hebt gelezen cq in je bezit hebt. Vooraf gaand aan de Masterclass krijg je een aantal handouts toegemaild.
Komt overspel uit, dan heeft dat vaak een enorme impact op de relatie. Tegelijkertijd vinden veel hulpverleners de begeleiding van cliënten rondom de thema’s overspel en jaloezie vaak zeer lastig. Dit boek helpt hierbij. Het geeft concrete, evidence-based handvatten om stellen en cliënten te begeleiden die kampen met problemen rondom overspel en/of jaloezie.
Let op: op deze inschrijving zijn de algemene voorwaarden en het privacy-beleid van de Relatie Guide van toepassing.
Tussen 25 april en 6 mei 2025 was onze aanmeldformulieren tijdelijk niet beschikbaar. Heb je in deze periode geprobeerd je in te schrijven? Dan is je aanmelding mogelijk niet goed ontvangen.
Vul het inschrijfformulier opnieuw in om zeker te weten dat we je gegevens hebben.
Alvast bedankt voor je begrip en medewerking!